Norge er et langstrakt land med en lang kystlinje. Faktisk er kystlinjen vår en av Europas lengste. For de aller fleste nordmenn betyr det at vi har et matfat uten like rett utenfor vår stuedør. Og nordmenn vet å utnytte dette matfatet. Havfiske er noe som ikke blir sett på som eksotisk i våre strøk og vi bruker havet til mye, både i næringslivet og privat. Fiske er og blir en av de norske primærnæringene som sørger for arbeidsplasser og mat på bordet i veldig mange hjem. Med et mekka som dette kan utfordringer fort oppstå.
Tøffe forhold i barentshavet
Fisk gir gode penger for næringslivet og da blir det også tøffe forhold mellom statene som deler på de forskjellige havgrensene. Det kan føre til at naboland gir urimelige sanksjoner fordi man føler at man ikke overholder de internasjonale lovene for hvor man har lov til å fiske. For det er slik at fisken går gjerne der strømmen er og når grensene ble satt, så satte man også grensene der man kunne finne naturlige skiller i havbunnen også. Der disse skillene i havbunnen er, er gjerne strømmen også. Og derfor også fisken. Så fiskere fra Island, Russland og Norge ligger dermed alltid så nære de kan de forskjellige sonene for å få en mest mulig effektiv fisketur. Det er ikke bare-bare å være fisker lengre.
Arbeidsutstyr er viktig
Fiskernes arbeidsforhold ute på havet er tøffe, selv om det på bilder ofte kan se idyllisk ut. Fiskere møter fort bølgetopper på fem til femten meter, noe som kan anbefales under slike forhold er nike sko som er gode å gå i. Det å ha et fottøy som gjør at du kan stole på å sette sjøbein i brå sjø er ekstremt viktig. Det gjør at fiskeren kan føle seg trygg. Varme er også viktig. Godt regntøy og varmekjeledresser er en naturlig del av fiskerens arbeidstøy og fungerer på mange måter som verneklær også, da slikt utstyr gjerne er ekstra foret. Man vil jo ikke trø en fiskekrok rett inn i kroppen uten at det gjør litt motstand.