Med mye fint vær på sommeren er det mange som ønsker å tilbringe ferien sin ved eller på sjøen. Stor økning i båttrafikk øker også faren for uhell og ulykker, og mange tenker kanskje at det ikke vil skje dem, eller at de har god kontroll på sin båt. Likevel finnes det en del ting man både kan og bør gjøre, beskrevet blant annet i båtsikkerhet hos NHO, for å kunne nyte båtlivet på en trygg og sikker måte, uten å frykte for materielle, økonomiske eller fysiske skader.

En av de største farene ved båtliv er rett å slett å havne i vannet – det er vanskeligere enn man tror å skulle komme seg ombord dersom man først har falt uti. Det viktigste utstyret man har ombord på båten for at dette ikke skal skje er hodet ditt. Tenk før du handler, vær forberedt og unngå unødig risiko. Etter en god fest med masse ballonger og moro kan alkohol begrense vår evne til å tenke kritisk og handle effektivt, og øker kroppens varmetap dersom uhellet først er ute.

Bruk flyteutstyr som er i god stand, med synlige farger og som sitter behagelig. Pass også på at flyteutstyret er tilpasset deg, din vekt og størrelse. Båten bør ha rekker og håndttak som man kan gripe tak i, men som tommelregel bør man uansett bevege seg forsiktig og rolig når man er ombord i en båt.

Sørg for at båten er i skikkelig stand før man reiser ut, og at utstyret om bord virker og er i orden. Bruk skikkelig fottøy med gummisåler, som gir ordentlig grep på en som oftest våt overflate. Unngå gummistøvler eller andre typer støvler, da disse er store og vanskelige å bevege seg i vann med. Vurder også din egen fysiske form før du beveger deg rundt omkring på dekk og dollbord. Dersom du skal stå, gå eller lene deg over ripa på båten, holdt deg alltid godt fast i rekkverk eller lignende. Om du likevel skulle gå i vannet, forsøk å hold roen og spar på kreftene. Selv om vannet er kaldt kan et voksent menneske klare seg fint i relativt lang tid. En viktig huskeregel er å bli værende ved båten, og krype seg sammen for å redusere varmetap.

For å komme deg ombord i båten igjen, bør man forsøke å komme seg opp ved båtens akterende. Dette er for å unngå at båten kantrer. Mange båter har en leider eller badestige som kan trekkes ned for lettere ombordstigning. Et tau kan også være til hjelp. Dersom du er ombord i båten og skal trekke noen ombord, kan et litt brutalt triks være å dytte personen under vann, for så å bruke oppdriften til hjelp for å dra vedkommende opp. Husk å rette opp og ryggen og dra med beina.

city-store