I år kommer vi til å oppleve en eksplosjon av nye båteiere på sjøen. Korona-krisen har begrenset vår mulighet til å feriere i utlandet, så mange velger å oppdage, eller nyoppdage, vår hjemlige kyst. Salget av båter har tatt av!

Er du en fersk båteier, så bør du bruke noen noen minutter på å sette deg inn i de viktigste sjøvettreglene og du kan lese videre for å få flere tips om hvordan du får en trygg og hyggelig båtferie.

Gode tips til båteiere

Første tips er å komme seg vel frem til båten. De færreste båteiere har bryggeplass rett utenfor stuedøra. Før kjøreturen til brygga, sjekk om Work System har noe til bilen som gjør turen behagelig og trygg.

Redningsvester er obligatorisk i alle båter. Enkle flytevester forutsetter at du kan svømme, og er ikke egnet som redningsutstyr på langtur. Oppblåsbare redningsvester sørger for at du blir liggende med hodet over vann, og er både komfortable og sikre. Vær imidlertid obs på at de krever vedlikehold og må kontrolleres årlig.

Du bør også sørge for å ha oppdaterte sjøkart. Kartverket tilbyr både trykte papirkart og appen Norgeskart, som dekker hele Norges kyst. Ha gjerne papirkart som en ekstra sikkerhet i tilfelle mobilen går tom for strøm eller du er utenfor dekning.

Har du en båt av en viss størrelse og beveger deg litt lenger ut fra hjemmehavnen enn til den nærliggende skjærgården må VHF, redningsflåte og nødpeilesender være på plass. For å bruke VHF kreves det at fartøyet må ha en VHF-lisens, og i tillegg må minst 1 person ha minimum VHF/SRC sertifikat for å kunne kjøre båt.

Sist men ikke minst, ikke glem at alkohol og båtliv ikke hører sammen. Husk at den som fører en båt må være skjerpet og forholde seg både til sjøveisregler (som kanskje enda ikke er helt innarbeidet hos ferske båtførere), grunner og skjær, og ikke minst bølger og vær.

city-store